NIEUWS

Profiteer nog van het huidige systeem en leg voor 2020 uw zonnepanelen...

2019-05-09

Iedereen met zonnepanelen in Vlaanderen die voor eind 2020 geïnstalleerd zijn, kan tot 15 jaar na de installatie in het huidige systeem blijven.

Vanuit de Europese Unie wordt België gevraagd om slimme meters (smart meters) uit te rollen in de komende jaren.De doelstelling is om tegen 2020 80% van de elektromagnetische meters te vervangen.

In Vlaanderen start de operatie deze zomer, maar de Vlaamse regering heeft zopas beslist dat de eigenaars van zonnepanelen de mogelijkheid krijgen om het huidige compensatiesysteem van injectie en afname te behouden (de terugdraaiende meter) tot 15 jaar na de installatie van hun zonnepanelen. Ook wie tot eind 2020 zonnepanelen laat installeren, krijgt deze mogelijkheid aangeboden.

Tijdens deze periode van 15 jaar kunnen ze ook overstappen naar een nieuwe tariefstructuur die de VREG zal uitwerken. De nettotarieven zullen overigens worden gefactureerd op basis van de elektriciteit die werkelijk geïnjecteerd wordt in of verbruikt wordt van het netwerk. In dat geval verdwijnt het prosumententarief.